Természeti Kincseket rejt a pocsaji határ 

 

 

Pocsaj, bõvelkedik nemzetközileg is jegyzett természeti értékekben. A homokbánya érdekességeit a nagyméretû löszbabák. Ott költ a gyurgyalag és a parti fecske

 

A Makkos alatt húzódik a Tiszántúl legjelentõsebb, csaknem teljes kör alakú láp területe. A sok védett növény közül a vidrafû, a nádi boglárka, állatai közül pedig az elevenen szülõ gyík és a bölömbika érdemel említést. A határ melletti löszletörésen található a kunkorgó árvalányhaj, a magas kígyószisz. Az állatok közül megemlíthetõ a rézsikló és az imádkozó sáska, A Kaszapuszta növény- és állatvilága is változatos:agárkosbor, rucaüröm, pintyek.

Az Ér-csatornánál gyakran elõfordul a vidra és néha a jégmadár. Szép látványt nyújtanak a határban található földvárak és kunhalmok.

 

Bemutatni a vendégeknek

 

Felvetõdik a kérdés: ennyi értéket tud-e a község közkincsé tenni- bár a példák csak kiragadottak -, másrészt vigyáznak-e rá a lakosok és a turisták? Balázs Mihály az egyik vendéglátós: -A vendégek igyekeznek megismerni a természeti értékeit, ezeket prospektusban is bemutatjuk. A hajdúböszörményi óvodások és kísérõik- hatvanan- kenyérsütés, slambucfõzés, ostorfonás, lovas kocsikázás részesei lehetnek a faluban és határában. Rövidesen elkészül a falusi turisztikai terv s természeti értékek bemutatásáról.

Mazsu István a Hortobágyi Nemzeti Park õrkerület-vezetõje a szakember szemével értékel.

- Az emberek nem ismerik eléggé a látnivalókat. A megoldás kulcsa. Az osztálykirándulások a község környékre is, és ott a tanultak bemutatása. Egyik legfontosabb feltétele, hogy a látnivalók bemutatható állapotban legyenek. A civil szervezetek segíthetnének, de az együttmûködés csak az egyeztetés után történhet meg. Nagyon nehéz a természeti értékeket községhatárra lebontva kezelni. Az Unióban a hozomány lehetne a homokbánya, a láp az Ebédhalom a Kaszapuszta. Újabb élõlények kerülnek elõ: Aldovandra (nagyon értékes csak itt található növény), láp póc nevû állat (csak hazánkban kevés helyen él).

- A nemzeti park lehetõségeihez mérten kezeli és õrzi e helyeket. Mi nem büntetõ hatóság szeretnénk lenni, hanem a törvény õrei, az ismeretterjesztés segítõi. Annak örülök, hogy a helyiek többen ismerik és büszkék az értékekre. Õrizzük meg ezeket az iskolásoknak, a turistáknak, az országnak.