Délelőtt gyülekező, aztán búcsúztató

Délelőtt 11 órakor érkeztek a vőfélyek, vendégek, aztán délben elbúcsúztatták a vőlegényeket a szüleiktől, hogy a menyasszonyokért elindulhassanak a tájházhoz. 

 Ebben az évben két fiatal jegyespár is jelentkezett a menyasszony-vőlegény szerepre, így dupla lagziban lehetett része az ideérkezőknek. 

A násznép a verőfényes napsütésben elindult a tájházhoz, a hosszú, lakodalmas menettel, végig zene- és énekszó kíséretében. Mint egy igazi lagziban, az utcákon a „menyasszonylesők” figyelték a menetet, a tájháznál szintén sokan várták már, hogy a hosszú

násznép odaérjen.

A tájházban szép arák várták a férjnek valókat

Tizenegy vőfély kíséretében értek el a tájházhoz a lakodalmasok. 

Itt elsőre nem adták az igazi menyasszonyt, néhány próbán át kellett az álmenyasszonynak esni, végül hosszú huzavona után végül mindegyik meglelte a magának valót, akiket itt el is búcsúztattak szüleiktől, barátaiktól. 

A lagzis háznál hurka-kolbász várta a násznépet

Visszaérkezéskor az ajtóban sóval, kenyérrel várták a fiatal párt, mely a jólétet és bőséget jelképezte.  A belépéshez azonban próbát kellett kiállniuk: a férjnek a feleség szoknyája alá bújva kellett fogadalmat tennie, ami természetesen nem ment nevetés nélkül egyikőjüknek sem. Ebédre sült hurka, kolbász várta az újdonsült férjet, feleséget és a násznépet a lakodalomban.

Délutántól műsorok, este vacsora

Délután 4 órakor a vőfélyek és a tánccsoportok kezdték meg műsorukat, melyhez a zenét a Madaras zenekar szolgáltatta. A leves-, pörkölt-, káposzta- és sültes versek mellett az italok is köszöntőt kaptak, a ceremóniamesterek gondoskodtak a jó hangulatról esketővel, humoros jelenetekkel. A táncosok is felkorbácsolták a hangulatot, és a színpadon ropták a táncot. 

A vendégek – akik több, mint ötszázan voltak– remekül szórakoztak a műsorszámokon, az álesketés megint vitte a prímet. 

Kilenc órakor feltálalták az ünnepi étkeket: a csigalevest, töltött káposztát, pörköltet, melyhez a hét folyamán két sertés járult hozzá életével. Kezdetét vette az igazi lakodalom, mulatozás hajnalig, a Rokko Broters húzta a talpalávalót.

A vőfélyek hosszú éveken át vezetik a lagzikat

Kathi Lajos hajdúböszörményi vőfély érdekes dolgokat mesélt a régi lakodalmakról, szokásokról. Ő maga kb. 800 lagziban vett már részt, vőfélyként, mellyel hobbiként foglalkozik. 

- 1981. május 9-én csináltam az első lagzit, mely az öcsémé volt. Kisebb és nagyobb lagzikba egyaránt szeretek járni, de általában az 80-100 fő, az az ideális, melyet jól össze lehet fogni. 

A hagyományok tájegységenként nagyon eltérnek, szinte már nem is őrzik igazán azokat. Gondolok itt arra, hogy a nagy többségében nincs is már lánykikérés, nincs külön lányos és fiús ház, egy helyen zajlik az egész lakodalom, közös vendégvárás van. Az ételek sem a régiek már, a nyírségben például ebédre gulyásleves volt régen, de ezek is már változtak.

Hajdúböszörményben az volt a szokás, amikor a menyasszonyt a nap végén hazavitték, tejeskávéval és kaláccsal kínálták a vendégeket, majd aztán mentek vissza vacsorára. 

Soha nem volt pénzes menyasszonytánc a régi hagyomány szerint Böszörményben, csak menyecsketánc, és a menyecskeruha fekete volt. – mesélt a régi hagyományokról a hajdúböszörményi ceremóniamester.

- Minden évben nagyon izgulunk, hogy fognak-e jönni, és jól sikerül-e a találkozó, de eddig még mindig nagy sikere volt. A román-magyar barátságok, testvérkapcsolatok ápolása is célunk, többen jöttek most is Romániából, a testvértelepüléseinkről, Budureasaból és Tomestiből, melynek nagyon örülünk. Nagyon sok munkával jár a szervezés, és sok költséggel, de a közös munka meghozza gyümölcsét, mert ez egy igazi lagzinak is beillik, ahogy ez az egész zajlik. A vendégek jól érzik magukat, és nekünk ez a fontos – tette hozzá Mazsu Jenőné, a Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Fellépő vőfélyek:

Tóth Zoltán – Pocsaj

Markó András – Nagykálló

Lánczi Csaba – Füzesgyarmat

Dr. Beke László – Székelyhíd

Nagy Attila – Napkor

Csák József – Jászboldogháza

Kerekes László – Debrecen

Borcoli Péter (Pötyi) – Székelyhíd

Csordás Zoltán – Nagyvárad

Békési Tibor – Nagyvárad

Kathi Lajos - Hajdúböszörmény

Tánccsoportok:

Szivárvány Népdalkör – Pocsaj

Eleki hagyományőrző csoport 

Szélrózsa Hagyományőrző Csoport – Földes

Bedői néptánccsoport Grósz György vezetésével

Nagyberek Néptánccsoport – Nyírábrány

Hortobágy Néptánccsoport, Debreceni Néptánc Együttes – Debrecen

Gyulai NéptánccsoportNagyné Kelemen Mónika - tudósító