Születésnapi köszöntő

Születésnapi köszöntő

92. évét töltötte január 26-án Pocsaj díszpolgára, Kincses Gyula. A napokban köszöntötte Kecskés Gyula polgármester és Tóth Erika jegyző Debrecenben, a Szent Erzsébet Otthonban, ahol jelenleg lakik Gyula bácsi.

 

Nagyné Kelemen Mónika - tudósító 

 

Kormányhivatali tájékoztató

Tisztelt Lakosok!

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Derecskei Járási hivatalában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálata megkezdte működését. Az adóügyi ügyfélszolgálat Derecskén a Köztársaság út 126. sz. alatti épület 32. sz. irodahelyiségében látja el feladatait.

Ügyfélfogadás minden hét pénteken: 8.00-13.00 óra között.

Ügyfélfogadás érkezési sorrendben, sorszám alapján történik. Ügyfélfogadási időben érdeklődni a következő telefonszámon lehet: 06/54 795-271

 

Derecske, 2018. január 26.                                                Iklódiné Szilágyi Katalin

                                                                                             hivatalvezető 

 

Pocsaj Nagyközség Települési Arculati könyv

 Elfogadták Pocsaj Nagyközség Településképi Arculati Kézikönyvét

Tisztelt Pocsajiak!

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény rendelkezései alapján elkészült településünk Településképi Arculati kézikönyve.

A dokumentum célja a település környezeti kultúrájának bemutatása, megóvása, valamint a településkép fejlesztése.

A kézikönyv építészeti szemléletformáló célja mellett a képviselő-testület településképi rendeletének megalapozó dokumentuma is. Bemutatja az örökségvédelmi szempontból jelentősebb épületeket, a helyi védelemre érdemes épületeket, valamint a jellemzőbb építészeti elemeket. Megalapozó vizsgálata alapján lehatárolható Pocsaj településképi szempontból meghatározó része, és végül ajánlásokkal segíti a településkép minőségi formálását, jó példák segítségével mutatja be a fenntartásra érdemes építészeti megoldásokat.

Az ajánlások nem tekinthetők kötelező jellegűnek, a céljuk nem a tervezési szabadság megkurtítása, uniformizálása, hanem éppen a valós értékek megismertetése.

Kérem, fogadják szeretettel a kézikönyvet! (a lenti linkre kattintva megtekinthető)

                       

Kecskés Gyula 

polgármester 

                                                                                                                                     

https://drive.google.com/file/d/1T2TSdRxPmuNQXIlHiyE_OKo3p0-h_USo/view?usp=sharing

 

 

 

Katonai toborzás 2018

Népszerű a katonai pálya megyénkben

Az elmúlt évben megyénkből több mint 430 fő létesített szerződés vagy tartalékos jogviszonyt a Magyar Honvédséggel. A sereg az idei évben is többféle szolgálatformával várja a katonaság iránt érdeklődőket.

   Hosszú évtizedekre visszamenőleg igaz az a megállapítás, hogy a hajdúság mindig is sok katonát adott a hazának, legyen szó akár a világháborúk időszakáról, akár napjainkról. Jó példa erre a tavalyi év is, hiszen ahogy a számok mutatják, népszerű volt a katonai szolgálat vállalása térségünkben. Ennek okairól Nagy Zoltán alezredessel, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnokával beszélgettünk:

Mennyien léptek be pontosan a Magyar Honvédség kötelékébe az elmúlt évben megyénkből?

Örömmel mondhatom, hogy Hajdú-Bihar megyében továbbra is nagy az érdeklődés a katonai szolgálatvállalás iránt, amit mi sem bizonyít jobban, hogy 2017-ben 252 fő vonult be a megyéből szerződéses katonai szolgálatra, és további több mint 180 fő önkéntes tartalékosként vállalt szerepet a honvédelemben. 

Szerződéses és tartalékos szolgálat. Mi a kettő között a különbség?

A szerződéses katonai jogviszony jelenti nálunk az állandó, napi munkaviszonyt. Ez esetben a katona a szerződésében vállalt ideig szolgál a honvédség valamelyik alakulatánál, egy meghatározott munkakört lát el havi fizetésért. Szükség esetén gyakorlatokon vesz részt, határvédelmi feladatokat lát el, illetve külföldi misszióban szolgál. A tartalékos viszony ezzel szemben azoknak szól, akik tanulmányaik vagy meglévő munkahelyük mellett szeretnének részt vállalni honvédelmi feladatokban. A 2017-ben bevezetett legújabb szolgálati ág, az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat például azoknak jelenthet nagyon jó megoldást, akik bár érdeklődnek a honvédség iránt, de még nem biztosak abban, hogy számukra megfelelő ez a hivatás, vagy esetleg vonakodtak huzamosabb ideig lakóhelyüktől távol lenni. Feladatuk többek között veszély- és katasztrófahelyzetben (pl. árvízi védekezés) történő igénybevétel, rendezvénybiztosítási, toborzási, illetve különböző díszelgési feladatok ellátása. A területvédelmi tartalékosok felkészítése éves szinten húsz napot vesz igénybe, amely a katona elfoglaltságától függően akár hétvégére is eshet. Ez a felkészítés, illetve a tartalékosok alkalmazása a lakóhelyéhez legközelebb, lehetőség szerint alapvetően helyben történik a járásban.

Ön szerint miért lehet vonzó szolgálatot vállalni a seregben?

A Magyar Honvédség, azon belül is a szerződéses szolgálat stabil, biztos megélhetést, kiszámítható életpályát nyújtó munkahelyet és karrierlehetőséget jelent – ezekkel a kedvező körülményekkel manapság már ritkán találkoznak a munkavállalók. Sok más egyéb mellett nem elhanyagolható, hogy az érettségivel rendelkező katonák kezdő alapfizetése havonta bruttó 235.000 forint, de az alapfokú végzettséggel rendelkezők is mintegy bruttó 175.000 forintot vihetnek haza. Ez az összeg pedig a seregben eltöltött évek folyamán növekszik, hiszen a „ranglétrán” való előrehaladás ezt garantálja. Az alapfizetés mellett étkezési és utazási támogatásban is részesülnek a katonáink, illetve ezt az összeget számos plusz juttatás, pótlék, valamint az esetleges többletmunkáért járó kifizetés tovább növelheti. A tartalékos szolgálatot vállalók szerződéskötési, illetve rendelkezésre állási díjra, valamint – behívásuk idején – a tényleges szolgálatért járó illetményre jogosultak. Ez az összeg akár több százezer forint is lehet éves szinten.

Kiket várnak a soraikba és milyen megkötések vannak a jelentkezők felé?

 Katonai szolgálatra minden 18. életévét betöltött, büntetlen előéletű, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy jelentkezhet, aki legalább alapfokú végzettséggel és kellő elhivatottsággal rendelkezik. A jelentkezőknek pedig szolgálatformától függően alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük.

Már csak egy utolsó, ám annál fontosabb kérdés maradt hátra. Hol lehet jelentkezni katonának?

A katonai pálya iránt érdeklődők személyesen a megyeszékhelyeken lévő toborzó irodákban jelentkezhetnek, Debrecenben személyesen a Péterfia u. 58/a. szám alatt tud velünk találkozni az érdeklődő állampolgár.

Smidróczki Róbert

 

             

 

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 3 / 62

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 21 vendég böngészi
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu
Hirdetés
LÉT-A-MED
Hirdetés