Pászkaszentelés

Húsvétvasárnap, Krisztus feltámadásának napján megtelt a görögkatolikus templom, az ünnepi szentmisére sokan eljöttek.

Az ünnepi misét követően Zolcsák Miklós parókus szentelt vízzel hintette a pászkákat, melyeket a hívek hoztak kis kosarakban, díszes terítővel letakarva szentelésre. A pászkát – főtt tojás, sonka, kolbász, bor, sárga túró, vaj, sajt, kalács – a hazavitele után családi körben fogyasztották el.

Nagyné Kelemen Mónika - tudósító

 

 

III. Tavaszváró Nyugdíjas Fesztivál

Szép számmal gyűltek össze a környék nyugdíjas klubtagjai, népdalkörei a tavaszváró fesztiválon Pocsajban március 19-én. Volt tánc, nóta, humoros jelenet is az idősebb korosztály előadásában.

Bővebben...

 

Lakossági felhívás

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS
 
 
Az elmúlt évek adatai alapján a 2015/2016. évi fűtési szezonban megnőtt a kéménytüzek száma a szilárdtüzelésű tüzelőberendezést használó lakóingatlanokban. Ennek fő oka a nem megfelelő tüzelőanyag használata és a kémények karbantartásának hiánya. A fűtési költség csökkentése érdekében sokan tüzelőberendezéseikben égetik el a háztartási hulladékot, mely azonban nem csak jogszabályba ütközik, de környezetszennyező, egészségkárosító és a kéményekben életveszélyes állapotot is előidézhet.
A háztartási hulladékok elégetését a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Komi. rendelet tiltja, a rendelet alapján háztartási tüzelőberendezésben kizárólag a papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. Az előírások megsértőivel szemben a környezetvédelmi hatóság eljárást indít és bírságot szabhat ki.
A szilárd anyagok elégetésével füstgáz, korom, hamu és salak keletkezik. Az égés során olyan mérgező összetevők szabadulnak fel, illetve olyan kémiai reakciók indulhatnak be, amelyek új mérgező vegyületeket hozhatnak létre, levegőbe jutásuk esetén beépülnek a környező talajba, növényzetbe, élővizekbe, és ezeket a mérgező anyagokat lélegzik be a környezetében élő emberek is. A műanyag, gumi, egyéb kőolajszármazék alapanyagú hulladék, festékkel, vegyi anyagokkal kezelt fa és egyéb hulladékok elégetésekor keletkezett égéstermék emberi szervezetbe jutása légzőszervi megbetegedésekhez vezethet, elősegíti a rosszindulatú betegségek kialakulását, a nehézfémeket tartalmazó por károsíthatja a veséket, elpusztítja az agysejteket, tüdő- és májkárosodást okozhat.
Az utóbbi években mind többen állnak vissza vegyestüzelésre, ill. építenek be kiegészítő fűtésként kandallókat. Szilárd- és olaj tüzelőanyagok használata során korom- és kátránylerakódás képződik a kéményekben, a nem megfelelő tüzelőanyag használata pedig megnöveli ezen lerakódás mértékét, mely az égéstermék-elvezető belső keresztmetszetének szűkülését okozza. A kémény leszűkült keresztmetszete több veszélyt is hordoz magában: a tüzelőberendezés nem kap elég levegő-utánpótlást a működéséhez, ezért szívóhatás alakul ki a kéményben és az égéstermék a tüzelőberendezésen keresztül visszaáramlik a lakótérbe, füst, - illetve szén-monoxid mérgezést okozva ezzel. A kéményben lévő nagymértékű korom és kátránylerakódás egy intenzív fűtés esetén a nagy külső- és belső hőmérséklet különbség hatására belobbanhat, kéménytüzet okozva ezzel. A kémény bekötőnyílásain vagy kitorkollásán kinyúló lángnyelvek könnyen átterjedhetnek a lakóépület éghető anyagú épületszerkezeteire, a környezetében lévő bútorzatra.
A hulladékkal vagy nedves fával való tüzelés a megspórolt fűtési költségekkel szemben sokkal nagyobb kárt tud okozni, szennyezi a levegőt, károsítja az egészséget, veszélyezteti az anyagi javakat és az emberi életet is, ezért felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a légszennyezés, a szén-monoxid-mérgezés és a kéménytüzek elkerülése érdekében mindenki csak a tüzelőberendezésének megfelelő tüzelőanyagot használjon, és biztosítsa a kéményseprők részre a kémények rendszeres ellenőrzését, tisztítását!

 

Virágot és táncos műsort kaptak a nők


Nagy sikert aratott a nőnapi műsor a hét végén Pocsajban.  Rengetegen jöttek el az óvodások, iskolások és természetesen a férfiak meglepetés előadását megnézni.

Március 11-én emlékeztek meg a gyengébbik nemről, a fellépők szórakoztató műsort adtak a szép számban megjelent hölgyvendégeknek. 
A polgármester köszöntötte a hölgyeket, majd kezdetüket vették a műsorszámok. A Mesevár óvodások „Minyon-táncát”, a nagycsoportosok „Egér-táncát”, a mazsorettesek produkcióját mind tapssal honorálta a közönség. Oláh Róbert verssel köszöntötte a hölgyeket, Mándoki József pedig külön erre az alkalomra írt saját szerzeményét, és nőnapi dalcsokrot adott elő szintetizátoros kísérettel. 
Az est fénypontja a férfiak tánca volt: apáca-táncot és a Hattyúk tava táncát adták elő. A női ruhába öltözött férfiak produkciója mindenkinek mosolyt csalt az arcára, a közönséget meglepetésként érte. A nap végén Kecskés Gyula polgármester és Kun István alpolgármester egy-egy szál rózsát ajándékoztak a hölgyeknek.

Nagyné Kelemen Mónika- tudósító

 

<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

Oldal 17 / 61

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 38 vendég böngészi
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu
Hirdetés
LÉT-A-MED
Hirdetés