Felhívás

Az idegenforgalmi szezon - rendőrségi ajánlások

 

A strandi lopások a tényleges kár mellett nem kis bosszúságot is okoznak az áldozatoknak. Ezek a bosszantó esetek könnyedén elkerülhetőek lennének egy kis odafigyeléssel.

Az idegenforgalmi szezonnal kapcsolatos rendőrségi ajánlások:

 A tolvajok kedvenc nyári vadászterülete a strandok, uszodák környéke. A hatalmas tömegben senkinek sem tűnik fel, ha valaki felemel egy táskát a földről és a kijárat felé indul vele. Minden szezonban akad hol több, hol kevesebb strandi lopás. A strandok „szarkái” nem nézik, hogy mit visznek, lehet az strandpapucs, úszószemüveg vagy napolaj, de esetenként komolyabb dolgok is, mint például mobiltelefon, videokamera vagy éppen pénz-, irattárca.

1. Hogyan előzhetjük meg a bajt a pihenésünk során?

A legjobb védekezés a megelőzés. Ha strandra megyünk, használjuk az értékmegőrzőt, a csomagokra, táskákra felváltva vigyázzunk. A parkoló autókban, pedig ne hagyjunk látható helyen táskát, értéket, azokat inkább a csomagtartóban helyezzük el. A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges, feltűnő és értékes használati tárgyakat hagyjuk otthon.

 

A strandokon az óvatosságra a hangosbemondó is rendszeresen figyelmeztet, ahol a saját felelősséget hangsúlyozzák, valamint azt, hogy egymásra figyeléssel is megelőzhetőek a lopások. Elég, ha valaki odafigyel szomszédja holmijára, amíg Ő távol van.

 

Ha nem viszünk magunkkal nagyobb mennyiségű ékszert és készpénzt, ha nem hagyjuk felügyelet nélkül a csomagunkat benne értéktárgyainkkal, akkor tulajdonképpen nem történhet meg, hogy meglopnak bennünket.

A rendőrségnek nincs könnyű helyzete, az esetek felderítését megnehezíti, hogy a sértettek sokszor csak a strandolás végeztével észlelik a cselekményt, az elkövetőről legritkább esetben van információjuk. Egy-egy napon bár rengetegen megfordulnak egy strandon, nehéz szemtanúkat találni.

  

2. Biztonságban külföldön

 

Külföldi utazás előtt tanulmányozza át a Külügyminisztérium honlapján (http://konzuliszolgalat.kormany.hu/) megjelentetett,  az egyes országokról külön-külön elkészített beutazási feltételeket, valamint konzuli tárgyú tájékoztató kiadványokat. Emellett tanácsos a honlapon szereplő listákból kigyűjteni a felkeresni kívánt országokban működő nagykövetségek, főkonzulátusok, tiszteletbeli konzuli képviseletek címeit, telefonszámait.

Utazás előtt kössön általános, mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást.

Soha ne váltson pénzt illegális pénzváltóknál, könnyen előfordulhat, hogy hamis pénzt kínálnak, illetve egyéb módon károsítják meg a turistákat.

 

A szállodában amennyiben arra lehetőség van, vegyen igénybe értékmegőrzőt, széfet.

A szállodai szobában annak elhagyásakor ne hagyjon látható helyen értéktárgyat, távozáskor a szoba ajtaját, ablakát mindig zárja be, így védve értékeit a besurranó tolvajoktól.

Gépkocsival történő utazáshoz rendelkeznie kell zöldkártyával és nemzetközi kötelező biztosítással, szükség esetén szerezzen be nemzetközi vezetői engedélyt.

A magyar állampolgároknak személyazonosításra alkalmas irataikat a schengeni tagállamokban is maguknál kell tartanai az esetleges igazoltatások miatt. Személyazonosításra alkalmas okmány az útlevél, a személyi igazolvány és a jogosítvány.

Külföldön elvesztett, vagy ellopott okmányait, a helyi rendőrségen jelezze, és az erről kiállított jegyzőkönyv másolatával forduljon a magyar külképviselethez, ahol a kiállított Ideiglenes úti okmánnyal haza lehet térni Magyarországra. Ilyen okmány nélkül ne induljanak el!

 

 

FELHÍVÁS!

 

Ezúton értesítjük a 45-65 év közötti

pocsaji hölgyeket, hogy számukra

2013. július 25-29. között Debrecenben

 emlőszűrő vizsgálat szerveződik.

 

A vizsgálat INGYENES, minden érintett hölgy névre szóló

meghívót kap a szűrés helyének és pontos idejének megjelölésével.

Kérjük éljen a felkínált lehetőséggel és menjen el a

szűrővizsgálatra!

 

Amennyiben kérdése van, érdeklődjön háziorvosánál, a helyi védőnői

szolgálatnál, vagy a Kenézy Emlőcentrumnál.

(Debrecen, Jerikó u. 17-19., tel:52/536-865)

 

Ne feledje, a szűrővizsgálat életet menthet!

 

Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal

Balmazújvárosi Járási Hivatal

Járási Népegészségügyi Intézete

 

 

Pünkösdölő

 

    Kicsit megkésve, a rossz idő miatt egy héttel később tartották meg a pünkösdölőt a helyi tájházban, melyet Mazsu Jenőné, a Román Nemzetiségi Önkormányzat vezetője támogatott.

 Az ünnepről néhány gondolatot meghallgatva a „Nemcsak a húszéveseké a világ” nyugdíjas klub néhány ünnepi dalt adott elő, majd a Berettyó Népzenei Együttes, Mándoki Réka és Szakál Renáta citerazenéjében gyönyörködhettek az ide látogatók.

 A tájház udvarán tartott kis ünnepség alkalmat adott ismét a látogatóknak a tájház megtekintésére, mely folyamatosan bővül, az udvara és a belső rész is Csőszné Erzsike keze munkáját dicséri, aki szívvel-lélekkel gondoskodik az épület ápoltságáról, rendjéről, kiskertjéről.

 

Nagyné Kelemen Mónika - tudósító

 

Majális

  Néhány év kihagyásával ismét megrendezték Pocsajban a majálist május elsején: ezúton a régmúltat idézve, „retro-buli” volt: a kassza-tanyán, mely a falutól néhány kilométerre helyezkedik el.

 

 A nap folyamán számos program várta a fiatalokat, időseket, kicsiket és nagyokat: különböző versenyekben mérték össze tudásukat: volt kötélhúzás, akadályverseny, családi vetélkedők, sárkányrepülők készítése és eregetése, lovaglás, főzőverseny.

  A délutáni órákban a fellépők sokasága – helyi és környező települések csoportjai -  szórakoztatta az eddigre már népes közönséget a ragyogó napsütésben.

Fellépett a Szivárvány Népdalkör, a  pocsaji nemzetiségi néptánccsoport, a „Nemcsak a húszéveseké a világ” Nyugdíjas Klub, az esztári citeracsoport, a kismarjai színjátszó csoport, a Berettyó Népzenei Együttes, több mazsorettes csoport – a „Huncutkák” és a „Pillangók” csoportja - , tánccal Jóni Fruzsina lépett fel, az esti órákban pedig a Betli duó volt a sztárvendég a kassza-tanyai színpadon.

 A nap folyamán többek között csillámtetoválás, arcfestés, lovaglás, csocsó, büfé, étel-ital várta a messzire kerékpározókat, kikapcsolódni vágyókat május első napján.

 

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító

 

 
További cikkeink...

<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

Oldal 17 / 40

Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 4 vendég böngészi
Hirdetés
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu