Egyházközségi nap

Első alkalommal szervezett a pocsaji önkormányzat, a Román Nemzetiségi Önkormányzat és a pocsaji görögkatolikus egyházközség egyházközségi napot, görög fesztivált.
Az összejövetel célja volt, hogy  a Máriapócsi ikonkép másolatát, valamint a hittanos gyerekek által festett ikonokat megszenteljék.
 

Bővebben...

 

Trianoni megemlékezés

Filmvetítéssel, verssel és rövid esemény-összefoglalóval emlékeztek a pocsaji diákok és pedagógusok a trianoni eseményekre a 95. évfordulón.

Reggel az első tanítási órában a tornateremben verssel emlékeztek az 1920. június 4-én történtekre,  valamint egy rövid filmmel is felidézték az eseményeket.
A megemlékezés ezzel nem ért véget, mert este kerékpáros túrát szerveztek a községben az érdeklődőknek a román határhoz: egy-egy szál gyertyát, mécsest gyújtottak a túrára jelentkezők a román határkőnél, majd a  magyar és a székely  himnuszt énekelték el közösen a csapat tagjai, melyben több korcsoport is – egy közel egyéves kisfiú is – szerepelt.

Nagyné Kelemen Mónika
 

Elsőáldozás, búzaszentelés

Pünkösd vasárnapján a pocsaji görögkatolikus templomban öt elsőáldozó gyerek tett hitbéli tudásáról tanúbizonyságot, néhányan közülük ezen a napon lettek megkeresztelve is.

Vasárnap az ünnepi szentliturgia közben öt pocsaji gyerek – Szakállas Noémi, Varga Zseraldina, Czentye Tamás, Czentye Dániel és Simon Dániel járultak először szentáldozáshoz.
A fiúk vőlegénynek, a lányok menyasszonynak öltözve a szokás szerint tettek fogadalmat az elsőáldozáson.
Pünkösd másnapján, hétfőn az ünnepi mise után az új búza szentelése történt a templom udvarán. A körmenet után Zolcsák Miklós parókus megáldotta az új termést, és a híveknek osztotta szét.

Nagyné Kelemen Mónika - tudósító
 
 

Gyermeknap sokszínű programokkal

Május utolsó szombati napja a gyerekeké volt Pocsajban: egész nap programok várták a kicsiket, nagyokat, szórakozhattak, tudásukat mutathatták meg számos területen.

A délelőtt filmvetítéssel kezdődött a helyi teleház termében. Délután egy órától párhuzamosan folytak a versenyek: aszfalt-rajzverseny, foci, Ki-Mit-Tud? – vették kezdetüket. Ki- ki a kedvére való játékban vehetett részt.

Szépségverseny, zene, tánc is volt

A szépségversenyen két korcsoportban díjazott a zsűri: a bébitől az iskoláskorúig minden korosztály szerepelt meseszép ruhákban. A Ki-Mit Tud?-ba Táncot és éneklést hoztak  magukkal a fellépők. Több csoportos fellépő is volt, akik a cigánytánctól kezdve a modern táncig kápráztatták el a többi gyereket, a szülőket és a zsűrit, akinek itt is nehéz volt igazságos döntést hoznia.
A nap folyamán lehetett lovagolni, lovat simogatni a teleház mögötti füves területen, a teleház nagytermében pedig csillámtetoválásra volt lehetőség, amelyet a gyerekek nagy többsége igénybe is vett.
Az estet közös vacsorával zárták, ahol Barna György slambuca után mindenki megnyalta a tíz ujját.

Nagyné Kelemen Mónika - tudósító

 

<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

Oldal 17 / 56

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 1 vendég böngészi
Hirdetés
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu