Töltötték a hurkának és kolbásznak valót

Először rendezett a református egyház és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat kolbász- és hurkatöltő versenyt december 20-án: a romákból álló csapatok tagjai nagy erőkkel gyúrták és gombócolták a finomságokat.

Bővebben...

 

Kolindálni jöttek a testvértelepülésről

Kolindálni jöttek a romániai Tomestiből, Pocsaj testvértelepüléséről: a görögkatolikus templom megtelt látogatókkal.

Már hagyománnyá vált, hogy karácsony előtt a román népi kultúrát és vallásosság egyik szép szeletét bemutató különleges eseményre sor kerül, a karácsonyi kolindálásra, melyet a nagyközségi és a Román Nemzetiségi Önkormányzat közösen szervezett.  A kolindálás – magyar megfelelője a kántálás – énekeinek vallásos tartalmuk van.
December 12-én, pénteken este a görögkatolikus templomban adta elő műsorát a Tomesti táncos csoport. Karácsonyi énekeket hallhattak a Kikelet és a Mesevár óvoda óvodásai, a helyi nyugdíjas klub tagjainak előadásában is, akik eljöttek ezen az estén. A műsorok végeztével  dobpergés kíséretében végigvonult az utcán a román tánccsoport és kísérőik az ebédlőig, ahol vacsorával várták őket a szervezők.


Nagyné Kelemen Mónika - tudósító

 

Ökumenikus adventi koncert

Először rendezte meg a görögkatolikus és a református felekezet közösen az ökumenikus adventi koncertet.

Első alkalommal rendeztek ilyen koncertet Pocsajban, a két felekezet összefogásában, szervezésében. Az adventi hangulatban telt estén a fellépők színvonalas műsort adtak, csodálatos előadásban lehetett része annak, aki november 29-én erre eljött.

Bővebben...

 

Felszentelték a felújított templomot

A Szent Mihály és Gábor főangyalok tiszteletére épült pocsaji görögkatolikus templomban búcsúünnepet és templomszentelést tartottak november 9-én, ahol szép számmal jöttek el görögkatolikus és református hívek, valamint érkeztek a Tomesti testvértelepülésről is.

 November második vasárnapján tartották a nyáron már elkészült, szinte teljesen újjáépült görögkatolikus templom búcsúünnepét és áldását. Az ünnepet a községi és a Román Nemzetiségi Önkormányzat közösen szervezte.
 Az 5 éve tartó munkálatok a nyáron fejeződtek be, a közös összefogás és sokak erőfeszítésének köszönhetően kívül-belül megújult a közel 300 éves pocsaji görögkatolikus templom. A megújult templom felújítási munkálatait mindvégig – 2009-től kezdődően a mai napig – a helyi görögkatolikus parókus, Kanyó Árpád koordinálta. A pályázati források, az egyházmegyei támogatások, valamint a helyiek és elszármazottak mellett több barátot is köszönet illet önzetlen segítő szándékukért.


A parókusok megszentelték a templomot és köszönetet mondtak


Dr. Kruppa Tamás általános helynök, a debreceni helynökség vezetője ünnepi szónoklatában kiemelte: „ A templom, mint ahogy az angyal is, arra hivatott leginkább, hogy azt adja, ami a sajátja, az ember csak azt adhatja, amije van.”  
Köszönetet mondott Kanyó Árpád, volt pocsaji parókus is a rengeteg segítőnek, támogatónak, akik segítettek a templom felújításában. 
Részt vettek az ünnepi szentliturgián és áldáson: Dr. Kruppa Tamás általános helynök, Szimicsku Ferenc kerületi esperes, Mosolygó László nyugalmazott lelkész, Bodolóczki Emil, Kanyó Árpád, Titkó István, Jaczkó Dániel, Szalka Béla, Zolcsák Miklós paróchusok.
Az ünnepi liturgia végén miroválást és körmenetet tartottak, majd finom ebéddel, süteménnyel várták a vendégeket.

Nagyné Kelemen Mónika - tudósító

 

<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

Oldal 17 / 52

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 3 vendég böngészi
Hirdetés
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu