Dísztányérokat és csuprokat gyűjt

Halász Zsigmondné pocsaji lakos a dísztányérokat, csuprokat gyűjti, de már nem igazán van hely, hova tegye őket.

A konyha falán díszelgő edények közel 120 évesek, egy idős nénitől kapta őket, aki annak idején menyasszonytáncba kapta. - Ágnes néni, akitől vettem, 17 éves korában ment férjhez, 83 évesen halt meg, 1969-ben. Még élt, amikor megvettem tőle a tányérokat, költözés miatt eladta 5 forintért darabját, ami akkor nagy pénz volt – emlékezett vissza Aranka néni.

A gyűjtemény 60 százaléka onnan származik.

Tányér, csupor, ostor, kancsó is van a gyűjteményben

A közel 30 darabos gyűjteményben tányér, bögre is fellelhető. Volt, amit cserélt, de legtöbbet maga szerezte be, vásárolta. Egy Zsolnay porcelán bögre, mely 1883-ból való is a falon díszeleg. Egy kismarjai volt kollegájától kapta a régi darabot.

Van olyan darab, amely az egykori pocsaji Zichy kastélyból származik, egy akkori cselédtől kapta. A fal másik oldalán édesapja, Bácsó Sándor hagyatékát őrzi:  pásztorbotok, ostorok, dudák, rézcsengők – édesapja a falu csordása volt, onnan az örökség. A szarvasagancsot és a doxaórát, mely szintén a fal ékessége, a hadifogságból hozta édesapja. Az óra üzemképes, de bizonyosan értékes is.

Egy másik asztalon Miska-kancsók díszelegnek, amelyeket szintén örökölt, ajándékba kapott. 

Az örökségek, dísztárgyak mindegyikéhez köti valami emlék, azért is vannak rendben, ízlésesen elrendezve a falon.

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító

 

Vetőmagokat kaptak

Három vállalkozó jóvoltából és adományának köszönhetően a pocsaji önkormányzat zöldség- és virágmagvakat kapott.

Vadas László, a pocsaji közterületesekkel foglalkozó önkormányzati dolgozó megkeresett néhány kertimag-forgalmazót támogatás céljából. Az akció sikeres volt, ugyanis egy kaposvári, egy kecskeméti és egy budapesti vállalkozás a napokban küldött a polgármesteri hivatalba több csomag zöldség- és virágmagot további felhasználásra. A magvak a fóliasátrakba, valamint parkosítás alkalmával közterületekre lesznek veteményezve, felhasználva.

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító

 

Csigatésztát sodortak

Elkészült a 22 kg csigatészta, melyet a március első hétvégéjén tartandó vőfélytalálkozóra sodortak az asszonyok.

Munka közben ment a műsor

Az iskola tornatermében a dolgos asszonyok és férfiak sodorták, nyújtották a csigatésztát február 10-én. A reggeli órákban kezdődő csigacsináló napra több településről érkeztek segíteni, természetesen a pocsajiakon kívül: Esztár, Biharkeresztes, Ártánd, Körösszegapáti, Létavértes, Váncsod, Vekerd, Sáránd községekből.

Kecskés Gyula polgármester és Mazsu Jenőné Román Nemzetiségi Önkormányzat elnökének köszöntője után az alsó- és felső tagozatos tanulók román és magyar éneke, tánca következett, melyet Ghermann Izabella és Györki Adina tanárnők segítettek. A sárándi nyugdíjasok is műsorral léptek fel, majd egyik tagjuk a nap további részében mai és régi slágerekkel szórakoztatta a csigasodrókat.

Változatos műsorral, több vőféllyel fognak szórakoztatni

Mazsu Jenőné elnök hangsúlyozta, hogy ez a 12. csigacsináló találkozó, és a szűk egy hónap múlva következő vőfélytalálkozóra készült leves „alapanyagát” ilyenkor készítik el. Itt az emberek, a települések főként nyugdíjas klubjai ismerkednek, beszélgetnek. A Magyar-Román Lakodalmas és Vőfélytalálkozó idén még több vőféllyel, változatosabb műsorral fogja szórakoztatni a közönséget, melyre szívesen látják a vendégeket, szórakozni vágyókat. – Reméljük, hogy idén is sokan lesznek erre a lakodalmas napra kíváncsiak, és sokan eljönnek majd – tette hozzá.

Ebéd után már nem sok maradt a levesbevaló készítéséből, a közel 150 fős társaság hamar elkészítette a szükséges mennyiséget.

 

Nagyné Kelemen Mónika - tudósító 

 

100. születésnap

 Nem kis esemény, aki eléri a századik életévét. Marozsán Szilvia, a pocsaji „virágos” Szilvi néni – aki jelenleg Debrecenben lakik lányánál – a 100. életévét töltötte be január 30-án, melyet családjával közösen ünnepeltek.

A neves napon Pocsajból, volt lakóhelyéről köszöntötte Kecskés Gyula polgármester, Tóth Erika jegyző, és Mazsu Jenőné, a Román Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, valamint emléklapot is kapott születésnapja alkalmából Magyarország kormányától.

Nagyné Kelemen Mónika - tudósító 

 

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 2 / 62

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 24 vendég böngészi
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu
Hirdetés
LÉT-A-MED
Hirdetés