Felvonultak, táncoltak a szüretelők

Szeptember utolsó napján a ragyogó napsütésben szekérrel vonultak a szüretelős ovisok Pocsajban.

A falu több helyén álltak meg műsorukat előadni a Kikelet és a Mesevár óvoda nagycsoportosai, valamint a kismarjai Tarkabarka óvoda gyerekei. 
Oláh Róbert a kisbíró szerepét betöltve kihirdette a szüretet. A felvonuláson minden óvodás részt vett, táncos-verses műsort a nagyok adtak. Szerepeltek még a nyugdíjas klub tagjai dalcsokorral: a felvonulók műsorát minden megállóhelyen többen nézték végig és tapssal jutalmazták.

A felvonulás végén a Mesevár óvodában gulyásleves és palacsinta várta a szekerező óvodásokat és kísérőiket. A szüreti mulatság létrejöttét az önkormányzat, vállalkozók és a Román Nemzetiségi Önkormányzat is segítette.

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító

 

Felkutatták a Berettyó folyó eredetét

Az idei évben a nagyközségi önkormányzat és Pocsajiak Baráti Köre célul tűzte ki, hogy a község 725. születésnapja alkalmából ennyi km-t tesznek meg a falu határait érintve, múltjával kapcsolatos helyekre, valamint a két folyó eredetéhez.

A nyár folyamán az Ér folyóhoz, szeptember 24-én a Berettyó folyóhoz indult autóbusszal egy csapat, hogy a folyó eredetét megkeresse. 

A romániai Szilágy megyében a Réz hegységnél Tusa község határában lévő helyre utaztak, ahol a folyó eredetét megtalálták, forrásvizéből merítettek.

A festői szépségű tájnál több időt töltöttek, eredetéről Jakab Barnabás helyi lakos és Bíró Lajos magyarságkutató beszéltek, akik a túra szervezésében aktívan részt vettek.

Útjuk során még – mely 325 km volt ezen a napon – a Szilágysomlyón lévő Báthory várat, Mezőtelegden Bocskai István felesége, Hagymássy Kata sírhelyét tekintették meg.

Nagyné Kelemen Mónika- tudósító


 

Felhívás!

Biztonságban az utakon

Az évszakkal együtt megváltozó időjárási viszonyok egy teljesen másfajta vezetési stílust és felkészülést kíván a közlekedés résztvevőitől. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság összegyűjtött néhány hasznos tanácsot a  biztonságos közlekedés érdekében.

Az esőtől csúszóssá vált utakon elengedhetetlenül fontos, hogy járműve gumijai, a fékek, a fűtő- és párátlanító berendezések a kitűnő állapotban legyenek! Amikor a nappali hőmérséklet nem éri el a plusz 7 fokot, kerüljenek fel a téli gumik!

Legyen látható! Kapcsolja be a tompított világítást akkor is, ha úgy érzi, hogy jól lát. Ennek elsődleges célja, hogy Önt lássák jól mások. Például az eső verte bukósisakban közlekedő motorosok, a rosszabbul látó gyalogosok vagy azok az autósok, akiknek bepárásodott a szélvédője. Ilyenkor a biciklisekre is fokozottan ügyelni kell.

Lásson jól! Tisztítsa meg alaposan a szélvédőt kívül és belül is. A maszatos, zsíros üvegen megtörő napfény vagy egy szembe jövő jármű lámpájának fénye annyira elvakíthatja, hogy szinte semmit sem lát. Párátlanítsa alaposan az autó üvegeit!

Ebben az időszakban alacsonyabban jár a Nap. Ha nappal szemben halad, legyen tudatában annak, hogy az Ön mögött haladó jármű vezetőjét is elvakítja, ezért reakcióideje megnőhet, ne fékezzen hirtelen. Ugyanezen okból tartson nagyobb követési távolságot. Ha a Napnak háttal halad, akkor a szembe jövő járművek vezetői látnak rosszabbul, amit szintén jó figyelembe venni, például előzések esetén.

Ha kisebb köd van, használja a hátsó ködlámpákat (támpont: amikor a közvetlenül Ön előtt haladó jármű nehezen láthatóvá válik). Amint a látási viszonyok javulnak, kapcsolja ki. Az első ködlámpát csak sűrű ködben vegye igénybe.

A nedves út megnöveli a fékutat, különösen, ha falevelek is vannak rajta, főként, ha csomókban. Válassza meg úgy a sebességet és a követési távolságot, hogy le tudjon fékezni a tisztán belátható útszakaszon.

Kerülje a kátyúkat, mert a bennük összegyűlt víz miatt nem lehet felmérni a mélységüket. Autóutakon közlekedve pedig a bekötőutakról felhordott sár okozhat kellemetlen meglepetést.

A kerékpárosoknak célszerű járművük előírásszerű felszereltségét ellenőrizni, hiszen egyre hamarabb köszönt be a szürkület, illetve egyre később kel fel a nap. Nélkülözhetetlen kelléke a kerékpároknak az első és hátsó lámpák, a küllőprizma és a piros színű, előírásoknak megfelelő hátsó prizma. A láthatósági mellény és a világosabb öltözet viselése is hozzájárul a biztonságukhoz. A gyalogátkelőhely előtt szálljanak le kerékpárjukról, s körültekintőbben lépjenek le az úttestre. 

A gyalogosoknak is célszerű változtatni a közlekedési szokásaikon, hiszen a rosszabb látási viszonyok miatt nehezebben észrevehetőek. Az úttestre való lelépés előtt alaposan szét kell nézni és figyelembe kell venni azt a körülményt, hogy a csapadéktól csúszóssá váló úton a járművek fékútja is jelentősen megnövekedhet. 

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság kéri a közlekedés résztvevőit, hogy saját maguk és mások életének, testi épségének megóvása érdekében, a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően kellő körültekintéssel, óvatossággal vegyenek részt a forgalomban.

Balesetmentes közlekedést kíván a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság!

 

 

Elszármazottak találkozója

 A Pocsajból elszármazottaké volt a szombati nap: az elszármazottak találkozóját szervezte meg már sokadik alkalommal a helyi önkormányzat szeptember 17-én.

Bővebben...

 

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 9 / 56

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 17 vendég böngészi
Hirdetés
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu