Romániai kirándulás

 

   A romániai, Temes megyei Tomestibe kirándultak az elmúlt héten a pocsaji gyerekek.

Az augusztus 9-12-ig tartó üdülés célja a román-magyar kapcsolatok ápolása volt a testvértelepüléssel. A pocsajiakat – 11 tanulót és 3 pedagógust - nagy vendégszeretettel várták az ottaniak a festői szépségű otthonukban.

A megérkezésük napján és az ottlétük alatt végig tájjellegű ételekkel, hagyományos román étkekkel kínálták a vendégeket. A Liman völgyében levő üdülőövezetben, faházakban elszállásolt gyerekek és kísérőik részt vettek hegymászásban, kolostorokat, középkori iskolát tekintettek meg, a mellettük folyó Zúgó patakban gyönyörködhettek. A második napot fürdőzéssel töltötték, a jó idő adottságait kihasználva. Csütörtökön túrázásra indultak, Felsőlunkára, ahol - a hely sajátosságaként említhető - 8 ház volt a településen, melyek mindegyike fából készült, és idősek lakták. Kézműves foglalkozásokon vettek részt, népi játékokat játszottak, énekléssel, tánccal múlatták az időt.

  Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító
 

VIII. Falunap

 

   Nyolcadjára, ismét nagy sikert aratva rendezte meg Pocsaj a falunapot augusztus 7-én, szombaton.

  A szikrázó, verőfényes napot szekerezéssel, nótás ébresztéssel kezdték a helyi Kikerics néptáncosok a falu utcáit körbejárva. A 10 órakor kezdődő ünnepi napot Kecskés Gyula polgármester nyitotta meg, ezt követték a szórakoztató, változatos és színvonalas műsorszámok.

  A népzene többek között most is fontos szerepet kapott, valamint a fiatalok által kedvelt slágerek, „régi és új” előadásmódban. A nap folyamán a gyerekeket is könnyű volt lekötni: édesség-, étel-ital sátrak, forgó, céllövölde, játszóház, lovagoltatás, hennázás várta őket, délelőtt pedig gyermekszépségverseny, így mindenki megtalálta a magának megfelelő szórakozást. A pálya szélén az erdőnél most is rotyogtak a finomabbnál finomabb étkek: gulyás, töltött káposzta, pörkölt készült a főzőversenyre.

Délutántól estig sokféle zenét, fellépő produkcióját csodálhatták a falunapra érkezők a cigánytánctól a hastáncon át a paso-doble-ig – a fellépők között kicsik és nagyok is voltak – mindegyik műsorszámot vastaps kísért.

A kora esti órákban motoros találkozóra gyűltek össze a kispályán a motorkedvelők és bemutatóik, itt kipróbálhatták a kétkerekűeket, melytől aztán nehezen váltak meg a motorimádók.

A dús, programmal teli nap sztárvendége a Blades rockegyüttes volt, aki közel egy órán át élőzenével, Edda, Republic, Bikini, Beatrice számokkal szórakoztatta a közönséget, majd a VIII. falunapot a tűzijáték zárta éjfél közelében.

A nap zavartalanságáról most is a helyi polgárőrség gondoskodott.

  

Fellépők:

 

Mazsorett táncosok - Esztár

Rubint szemek - Pocsaj

Simplex együttes - Pocsaj

Ozirisz hastánc csoport – Debrecen

Csiperke, Kikerics néptánccsoport – Pocsaj

Román néptánccsoport – Pocsaj

Cigány néptánccsoport – Pocsaj

Halász Fruzsina vers – Pocsaj

Kocsi Gyuláné vers - Pocsaj

Szivárvány Népdalkör - Pocsaj

Rézműves Vivien ének – Pocsaj

1/a, 1/b osztályosok tánc – Pocsaj

Csillogó Gyöngyszemek Művészeti Egyesület – Furta

Amazonas együttes – Nagyvárad

Szuperdáridó vezetőjük: Havasi György - Miskolc

Tóth Enikő ének – Pocsaj

Pocsaji Üstökösök

Blades rockegyüttes – Gyula

 

 

 

      - Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító

 

Polgárőrök vizsgáztak

   A Pocsaji Polgárőr Egyesület vezetősége gyűlést tartott július 4-én délelőtt az iskola tornatermében.

   Fényi Imre, a pocsaji Egyesület elnöke köszöntötte a polgárőröket, majd Bíró Gyula, nyugdíjas alezredes tartott előadást a közlekedéssel, Kresz-szabályokkal kapcsolatban, valamint a polgárőri feladatokról beszélt.

   Az összegyűlteknek – minden polgárőrnek, SZEM-MOZGALOM – tagnak – polgárőr-szakképesítést adó OKJ-s képzésen kellett e napon részt vennie, majd vizsgát tenni, azonban akik a képzésben nem vesznek részt, az új szabályozás értelmében a jövő év elejétől nem láthatnak el polgárőr feladatot, szolgálatot.

A szomszéd településekről – Kismarjából és Esztárból – érkezők is egyaránt kitöltötték a tesztlapokat, melyeket a vezetők javítanak és értékelnek.

 

Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító

 

Szennyvízcsatorna-hálózat

  Megalakuló közgyűlését tartotta június 16-án este 6 órai kezdettel Pocsajban a Pocsaj és Esztár Települések Csatornamű Vízgazdálkodási Társulat Előkészítő és Szervező Bizottsága.

  Mint arról már korábban beszámoltunk, a nemrégiben tartott lakossági fórumon volt szó Pocsaj és Esztár községekben a KEOP pályázat keretében szennyvízelvezetés korszerű megvalósítása és tisztító építése érdekében. Akkor tájékoztatást adtak a szakemberek a lehetőségekről, a belépésről, a feltételekről, illetve megkezdték a szükséges dokumentumok kitöltését.

 Kecskés Gyula, Pocsaj polgármestere köszöntő beszéde után Vajas József esztári polgármester, az Előkészítő Bizottság Elnöke tartott beszámolót a szervezési fokról. Elmondta, hogy mindkét községben megfelelőnek mondható a részvételi arány a csatlakozáshoz, tehát Esztárban 71,62%, Pocsajban 71,4%, összességében a lakosság71,4%-a csatlakozott a szennyvízelvezetési beruházáshoz, írta alá a nyilatkozatot. Tájékoztatott arról is, hogy ez elegendő, mivel a minimális 67%-ot meghaladta, ezzel a százalékos aránnyal már a pályázat beadásra kerül.

  Ezt követően Zupcsán László, az N-Alexander Kft ügyvezetője és levezető elnök ismertette a napirendi pontokat, melyekben különböző tisztségek, tisztségviselők megválasztására került sor, valamint megalakult a Víziközmű-Társulat. Tájékoztatott arról, hogy lehetőség van még a társulatba való belépésre, és hangsúlyozta, hogy lehetőség szerint válasszák a Lakástakarékpénztár megtakarítási lehetőségeként a részletfizetési lehetőséget. Ez annyit jelent, hogy 96 hónapon  keresztül havi 1850 forint fizetéssel a befizetés összege 177.600 forint lesz, állami támogatással 240.000 forint, azonban ha egyösszegű befizetést választják, akkor 240.000 forint a befizetendő önrész.

Ezután dr. Kokas Róbert részletesen ismertette az alapszabályt, mellyel szintén minden jelenlevő egyetértett.

A gyűlés zárásaként Zupcsán László tájékoztatta a résztvevőket illetve a lakosságot, hogy a továbbiakról, a fejleményekről minden esetben a tulajdonosok időben értesítve lesznek.

 Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító
 

<< Első < Előző 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Következő > Utolsó >>

Oldal 54 / 62

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 27 vendég böngészi
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu
Hirdetés
LÉT-A-MED
Hirdetés