Méltó megemlékezés az I. világháborús katonákról

Az első világháborúban harcolt magyar katonák felújított hadisírjait szentelték meg október 26-án a régi pocsaji református temetőben ünnepélyes keretek között.


Egy pályázatnak köszönhetően sikerült felújítani öt pocsaji, első világháborúban elhunyt hősnek sírját. Böszörményi József, a pályázat írója és koordinálója ünnepi beszédében elmondta, hogy még az I. világháború ideje alatt törvényt hoztak a hősi halottakról való megemlékezésről, miszerint:

„Őrizze meg a késő utókor hálás kegyelettel azok áldott emlékezetét, akik életükkel adóztak a veszélyben forgó haza védelmében. Minden község, város, anyagi erejének megfelelően méltó emléken örökítse meg mindazoknak nevét, akik lakói közül a most dúló háborúban a hazáért életüket áldozták”- idézte a törvény sorait.

Az akkori pocsaji lakosságból 129 fő vesztette életét, vagy szerzett maradandó sérülést.

A községben lévő, Szabadság téren álló I. világháborús szobor emlékmű tartalmazza a pocsaji katonák neveit, akik életüket áldozták hazájukért. Közülük mára csak településszinten is öt katona sírja található meg a régi református temetőben: Kocsi Gyula – „Gyalogos”, Kövesdi Imre – „Tüzér”, Faragó Kálmán – „Népfelkelő”, Barta Károly – „Honvéd”,  Kiss Gyula – „Vadász”.

Sírköveik őrzik háborús katona múltjukat, a háború kezdő- és végdátumával.

A sírok felújítását a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum támogatásával sikerült felújítani, a sírkövek felújítási munkálatait Szána Lajos helyi lakos végezte.

Koszorúztak az intézmények

A megemlékezésen részt vett a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara, a Díszőrség tagjai, valamint hagyományőrző növendékei, valamint dr. Vitányi István, országgyűlési képviselő.

Lovász Márton református lelkipásztor ünnepi áhítata után Halász Zsigmondné katonaénekét hallhatták. A község intézményeinek képviselői koszorúikat, az emlékezők pedig egy-egy szál virágot helyeztek el a sírokon.

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító

 

 

 

Emlékműsorral, kiállítással emlékeztek 56'-ra

Az általános iskolások műsorával, valamint síremlékavatással és kiállítással is emlékeztek az 56-os eseményekre, idézték fel azokat október 20-án Pocsajban.

Bővebben...

 

Szüreti sokadalomban vigadoztak

 Szüreti vigasság, felvonulás – ez jellemző a pocsaji fiatalokra, ha eljő az október. Idén is felvonultak, majd este vigadoztak a falu főterén október 14-én.

Bővebben...

 

Verseny a vizeinkért

Országos, többfordulós versenyben vettek részt a Pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola diákjai „Patak menti portrék” címmel. A verseny és a program célja a felszíni édesvizek érzékenységének és fontosságának megismerése, a vizes élőhelyhez kapcsolódó biológiai sokféleség vizsgálata volt.

Az érdekes verseny több összetevőből állt, sokféle feladatot kellett a diákoknak végezni, természetesen tanári felügyelettel és kísérettel.

Az Élőhely világnaphoz (október 1.) kapcsolódóan egy terepvizsgálaton kellett részt venniük, melyben a közeli vízfolyáshoz – az Ér folyóhoz látogattak el. A folyó mentét a szeméttől megtisztították, egy folyószakaszt örökbe is fogadtak, ehhez az Ér és a Berettyó folyók összefolyása volt a megfelelő partszakasz. Moravszki János vízügyi szakember, a TIVIZIG helyi munkatársa, valamint Vécsei Tibor a Berettyóújfalui Szakaszmérnökség vezetője  beszélt a tanulóknak a vizekről, ezek védelméről. A diákok madár lesen is részt vettek, a vízi és vízparti növényeket és hasznosításukat is megismerhették, Böszörményi Józsefné tanárnő több helyre is elkísérte a gyerekeket. A terepgyakorlat során BISEL vizsgálatot folytattak, melynek lényege, hogy a folyóban olyan vízi makrogerinctelen állatokat kerestek és foglaltak jegyzőkönyvbe, melyek jelzik a folyóvizek tisztaságát. A tanulók örömmel végezték a feladataikat, új ismeretekre tettek szert. A gyakorlatban is megtapasztalták milyen változatos és gazdag élőhely a víz és a vizek környéke, így a program mindenképpen tanulmányi jelleget kapott.

 

 Nagyné Kelemen Mónika - tudósító

 

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 6 / 62

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 7 vendég böngészi
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu
Hirdetés
LÉT-A-MED
Hirdetés