Adventi gyertyagyújtás

 

Erzsébet-Katalin bál

Erzsébet-Katalin bált rendeztek Pocsajban november 25-én.

Az iskola tornatermében szervezett eseményt a községi, a román- és a roma nemzetiségi önkormányzat, magánszemélyek is támogatták.

Az este 7 órai kezdetű bálon köszöntötték a jelenlévő Erzsébeteket, Katalinokat, Gál Gyula előadásában verset hallhattak, mely az ünnepelteknek szólt, Kecskés Gyula polgármester pedig egy-egy szál rózsával köszöntötte őket.

Az est fénypontja a fiatalokból álló csoport – férfi-nő párosok – előadásában palotástánc volt. Az ünnepi, palotásruhában előadott „előkelő” táncot Tóth Erika jegyző tanította be a pocsaji táncosoknak, akik méltóképpen adták elő azt.

Az est során még a bál szépét is megválasztották, melyen a választás Pogácsás Gabriellára esett.

A műsor után svédasztalos vacsora, tombolasorsolás várta a bálozókat, majd kimerülésig tartó tánc, melynek a talpalávalót Varga Gergő húzta.


Nagyné Kelemen Mónika - tudósító

 

Jótékonysági délután

Évente megrendezik a jótékonysági estet a pocsaji iskolában: a tanulók idén is mindent beleadtak, hogy a nézőket szórakoztassák, így a hetek óta tartó készülődésnek meglett az eredménye.

A pénteki– estébe nyúló – jótékonysági délutánon minden osztály egy-egy produkcióval lépett fel, a nézőket illetően az iskola tornaterme ismét szűkösnek bizonyult, mert sokan voltak kíváncsiak a tanulók előadására. Meghívást kapott és részt vett a rendezvényen dr. Vitányi István, országgyűlési képviselő is.

A műsorszámok választéka elég széles skálán mozgott, ugyanis a modern tánctól kezdve operett-slágerek, disco, néptánc, ének is volt a műsorszámok között. Volt, ahol az osztályfőnökök is „beszálltak” a táncba, melyet a diákok és a közönség külön tapssal díjazott.

A szereplések végeztével sorra kerültek a napközben vásárolt tombolát kisorsolása, melyen értékes nyeremények várták gazdájukat, fődíjként egy tabletet sorsoltak.

A jótékonysági estet helyiek, vállalkozók, magánszemélyek, a nagyközségi önkormányzat, a Roma és a Román Nemzetiségi Önkormányzat is segítették, a befolyt összeg az általános iskola tanulóinak javát fogja majd szolgálni.

 

Nagyné Kelemen Mónika - tudósító

 

 

Módosítás: ( 2017. november 18. szombat, 12:04 )

 

Méltó megemlékezés az I. világháborús katonákról

Az első világháborúban harcolt magyar katonák felújított hadisírjait szentelték meg október 26-án a régi pocsaji református temetőben ünnepélyes keretek között.


Egy pályázatnak köszönhetően sikerült felújítani öt pocsaji, első világháborúban elhunyt hősnek sírját. Böszörményi József, a pályázat írója és koordinálója ünnepi beszédében elmondta, hogy még az I. világháború ideje alatt törvényt hoztak a hősi halottakról való megemlékezésről, miszerint:

„Őrizze meg a késő utókor hálás kegyelettel azok áldott emlékezetét, akik életükkel adóztak a veszélyben forgó haza védelmében. Minden község, város, anyagi erejének megfelelően méltó emléken örökítse meg mindazoknak nevét, akik lakói közül a most dúló háborúban a hazáért életüket áldozták”- idézte a törvény sorait.

Az akkori pocsaji lakosságból 129 fő vesztette életét, vagy szerzett maradandó sérülést.

A községben lévő, Szabadság téren álló I. világháborús szobor emlékmű tartalmazza a pocsaji katonák neveit, akik életüket áldozták hazájukért. Közülük mára csak településszinten is öt katona sírja található meg a régi református temetőben: Kocsi Gyula – „Gyalogos”, Kövesdi Imre – „Tüzér”, Faragó Kálmán – „Népfelkelő”, Barta Károly – „Honvéd”,  Kiss Gyula – „Vadász”.

Sírköveik őrzik háborús katona múltjukat, a háború kezdő- és végdátumával.

A sírok felújítását a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum támogatásával sikerült felújítani, a sírkövek felújítási munkálatait Szána Lajos helyi lakos végezte.

Koszorúztak az intézmények

A megemlékezésen részt vett a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara, a Díszőrség tagjai, valamint hagyományőrző növendékei, valamint dr. Vitányi István, országgyűlési képviselő.

Lovász Márton református lelkipásztor ünnepi áhítata után Halász Zsigmondné katonaénekét hallhatták. A község intézményeinek képviselői koszorúikat, az emlékezők pedig egy-egy szál virágot helyeztek el a sírokon.

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító

 

 

 

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 5 / 62

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 23 vendég böngészi
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu
Hirdetés
LÉT-A-MED
Hirdetés