Idősek karácsonya

Az idősebb korosztály is ünnepelte a karácsonyt szűk körben az idősek otthonában.

A december 16-i karácsonyi ünnepségre az idősek klubjában került sor, ahová a nyugdíjas klub tagjait, a falu vezetőit is meghívták.

Verses és dalos összeállítással kedveskedtek a klubtagok, majd estebéddel kínálták a vendégeket. Ezután Drilla Józsefné, a klub vezetője mindenkinek apró ajándékkal kedveskedett.

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító

 

Falukarácsony

Együtt ünnepelt a falu, a falukarácsonyi ünnepen a fellépők között minden korosztály képviseltette magát december 22-én.

Lovász Márton református lelkész és Baráth Gábor görögkatolikus parókus közös imádsággal emlékezett a karácsonyra. Kecskés Gyula polgármester ünnepi köszöntőjében minden pocsaji lakosnak boldog, áldott ünnepeket kívánt.

A délutáni ünnepségsorozat az iskola tornatermében kezdődött, mindkét óvodából több csoport is fellépett. Az általános iskola 4. évfolyama ismét előadta betlehemes műsorát, mely most is sok ember meghatott. A nyugdíjas klub szintén adventi énekekkel kedveskedett az összegyűlteknek.

Minden évben elismerik egy-egy ajándékkal a legtöbbet szereplő, a legtöbbet adományozó, és a legtöbb társadalmi munkát végzők munkáját. E díjakat a falu polgármestere adta át.

A műsorszámok végeztével az ünneplők kivonultak a szépen feldíszített főtérre, ahol a negyedik gyertyát is meggyújtották, majd forralt borral, teával, kaláccsal kínáltak mindenkit, és közös énekléssel zárták a napot.

Legtöbbet szereplő: Gyermán Berke Hajnalka

Legtöbbet adományozó: Szabó Imre

Legtöbb társadalmi munkát végző: Mándoki Attiláné

 

 Nagyné Kelemen Mónika - tudósító

 

Kántáltak, kolindáltak

A kántálás, románul kolindálás hagyományát őrzik éve óta a határmenti kis faluban, Pocsajban.

 December 8-án ismét eljött a román testvértelepülés képviseletében a fiatal férfiakból álló csapat, akik kántáltak, románul „kolindáltak”. 11 éve minden évben szívesen tesznek eleget a meghívásnak, és hívják vissza rendezvényeikre a pocsajiakat.

 – A hagyomány szerint házról házra jártak, kántáltak, kolindáltak, kóringyáltak – innen a szó eredete. Román hagyomány is, karácsonyi népszokás. Régen a házakhoz mentek, majd megkérdezték, hogy kántálhatnak-e. Ez karácsonyi jókívánságot jelentett. Az idők során a hagyomány kissé átalakult, de a régi vonásokat őrzik ma is.  Célunk évek óta a testvérkapcsolatok ápolása, erősítése, az ottaniak szívesen jönnek hozzánk, mi szeretettel fogadjuk őket, és vendégül látjuk cserébe műsorukért – tájékoztatta a lapot Mazsu Jenőné, a Román Nemzetiségi Önkormányzat vezetője és a rendezvény szervezője.  - Idén először két, román nyelvet oktató iskolában is előadják a műsorukat: a körösszakáli és a bedői általános iskolában.

Az este 5 órai műsor a görögkatolikus templomban volt, mindkét óvoda, az iskolai kórus, a helyi nyugdíjas klub is fellépett a kolindáló román csapat előtt karácsonyi dalösszeállítással.

A Tomesti csapat ezt követően az utcán – a hagyományokat őrizve – hangos dobszóval, énekkel vonult végig kísérőivel az utcákon.

 

Nagyné Kelemen Mónika - tudósító

 

Pocsaj Nagyközség Települési Arculati könyv

A Pocsaj Nagyközség Települési Arculati Kézikönyve az alábbi linkre kattintva érhető el:

 

 https://drive.google.com/open?id=1iiJ6VCd3rITfQYcgEOuclGI4mJyUMT_6

 

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 4 / 62

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 11 vendég böngészi
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu
Hirdetés
LÉT-A-MED
Hirdetés